П`ятниця, 29.03.2024, 14:47:34
Приветствую Вас, Гість
Главная » 2020 » Квітень » 1 » Поради психолога на час карантину
15:25:33
Поради психолога на час карантину

Анти-паніка: поради психолога на час карантину

   Ми живемо в інформаційному потоці, який зараз переповнений негативними новинами і прогнозами, пов`язаними з епідемією коронавірусу. Проте життя триває і вимагає від нас тверезої оцінки ситуації й адекватності.


   Ситуація, що охопила практично весь світ не може залишати осторонь майже нікого. ЗМІ часто підігрівають емоції людей та не завжди коректно подають інформацію щодо захворювання.


   Реакції, що ми бачимо зараз у суспільстві - дуже закономірні, адже коли є загроза життю, про яку застерігають у всьому світі - це не може не викликати реакцій. Такий психологічний тиск ніби "вмикає" наш рептилоїдний мозок (амигдаливидне тіло - ділянка головного мозку, що відповідає за реакцію на виживання) і організм людини переходить у стан "бий або втікай".


    Запасання продуктами, надмірна роздратованість, страх перед невідомим - це все наслідок проживання стресу та кризової ситуації. Відчувати страх та паніку в цій ситуації - нормально, оскільки це нормальна реакція на ненормальні події.


  Такий стан постійної тривоги впливає на наше повсякденне життя. Ми менш ефективні та продуктивні, ми втомлені та засмучені, ми агресуємо на рідних та колег, у нас погіршується самопочуття, починаємо шукати в собі симптоми, нас огортає паніка. Спробую допомогти, дати поради, як не втратити рівновагу та жити повноцінним життям, незважаючи на карантин, закриття розважальних закладів та неймовірний страх.


    У першу чергу, найважливішим є уміння знаходити в собі ресурси. Це ті дії, які допомагають зберігати спокій та душевну рівновагу, які розслабляють. У кожної людини - це свій варіант. Хтось любить смачно і цікаво поїсти, хтось подивитися цікаве кіно, комусь допомагає прибирання. Хтось любить малювати чи щось виробляти власними руками, хтось любить природу, яка дає енергію. Цей список можна продовжувати і продовжувати, головне, щоб Вам у цій діяльності було спокійно, затишно та безпечно.


    Перевіряйте інформацію та критично мисліть. Важливою є гігієна в отриманні інформації. Проаналізуйте: чи те, що Ви читаєте чи дивитесь, є першоджерелом? Не переглядайте лише заголовки, вони оманливі.


    Якщо у вас є діти, подумайте про їхній рівень тривоги, який вони не вміють ще контролювати. Щоб вони відчували себе у безпеці, ви маєте бути спокійними та врівноваженими. Діти мають право про все знати, будьте з ними відвертими.


     Зрозумійте, що багато чого залежить від вас, а є те, що вам не змінити. Піклуйтеся про себе, дотримуйтесь рекомендацій лікарів, не ризикуйте власним здоров'ям. Якщо у вас схильність до простудних захворювань, не пийте холодного і газованого. Якщо у вас хворий шлунок, не їжте гострого та сильно смаженого. Не ризикуйте у цей період.

Вправи для тренування спокою

    Глибоке дихання та усунення м'язевого напруження допомагають організму припинити виділяти гормон стресу та почати розслаблятися. Проста вправа на кшталт "Глибокий вдих (рахуйте: 1-2-3), затримка дихання\напруження м'язів (1-2-3), глибокий видих (1-2-3), не дихаємо\розслабляємось (1-2-3)". Виконуйте цю вправу протягом декількох хвилин і ви помітите зміни свого емоційного стану.

    Фокус на позитиві. Думки та слова матеріалізуються. Позитив притягує таку ж силу мають думки та слова. Вірте у найкраще, любіть життя та насолоджуйтесь ним. Наш мозок, з одного боку, - геніальна машина, а з іншого - дуже «лінива» система. І якою інформацією ми будемо його наповнювати - так ми будемо себе почувати. Спробуйте використовувати "щоденник позитивних дій" - щовечора називайте собі (або в колі сім`ї за вечерею) 10 позитивних речей, з якими ви зустрілись протягом дня. Вони можуть бути мінімальними, але вони повинні бути (навіть смішний кіт, якого ви побачили- теж буде позитивною подією). Тобто ми вчимо мозок думати позитивно та фокусуватись на доброму.

    Достатній сон ще ніколи нікому не завадив. Намагайтесь лягати спати рано та уникайте дивитися на екрани (телевізор, телефони, ноутбуки) перед сном.

    Дотримуйтесь ритуалів та важливих для вас моментів. Вранішня кава, молитва, зустріч із друзями - це все те, що здатне повернути нас до життя та сказати, самому собі: "Не все так погано!"
    Ні ви, ні я - ніхто з нас не може контролювати те, що може далі підкинути нам життя. Але ми здатні справлятися із ситуаціями у здоровий спосіб, отримуючи досвід та віру у себе!

     Шукайте можливості. Під час карантину треба якось себе розважати, але всі заклади закриті. Не проблема! У Вас з'являються нові можливості та шанс зробити те, на що часу не вистачало, а дуже хотілося. Можна картину намалювати чи книжку прочитати, або з дитиною провести багато часу. Для дітей є багато онлайн навчання і для вас точно щось знайдеться, можна самоосвітою зайнятися. В такий момент, коли є пауза та перерва, можете оцінити власне життя, проаналізувати його, можливо, у вас з'являться нові і важливі ідеї щодо бізнесу, сім'ї, освіти, роботи чи життя. Ловіть момент!

     І важливе, у час високого рівня напруженості, можуть розвиватися тривожні симптоми і тоді потрібна допомога спеціаліста - психолога чи психотерапевта. Тривога - це постійний стан без видимої причини. Якщо це заважає мислити, погіршується концентрація, важко виконувати повсякденні справи, не зволікайте. Піклуйтесь про себе та своїх близьких.

Просмотров: 257 | Добавил: Alexander | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: